Tanssi-liiketerapeutin työssä asiakkaan liikkeen ja kehon sekä näiden muutosten huomaaminen on keskeisestä. Yhtä olennaista on tanssi-liiketerapeutin oma kehollinen itsehavainnointi, ymmärrys itsestä kehollisena olentona ja toimijana. Bartenieff Fundamentals (BF) sekä Laban Movement Analysis (LMA) antavat välineitä tähän havainnointiin. Yhdessä niitä kutsutaan Laban/Bartenieff-liikeanalyysiksi.
Bartenieff Fundamentalsia käsittelevän kirjoituksen ensimmäinen osa julkaistiin keväällä 2020. Tämä on aihetta syventävä jatko-osa, jossa pohditaan kehollisten harjoitusten vaikutuksia. Teksti pohjautuu kahteen BF-liikeanalyysiä käsittelevään kurssiin, jotka järjestettiin syksyllä 2019. Tekstin kirjoittaja Saara Soikkeli osallistui molempiin.
Kehollinen ja systemaattinen läpikäynti
Susan C. Scarth summasi kurssillaan: ”Your body is there to support you” (kehosi on olemassa tarjotakseen tukea). Löytääksemme nämä kehon tarjoamat tukimahdollisuudet tarvitsemme harjoituksia, kokeilumahdollisuuuksia ja esimerkkejä. Bartenieff Fundamentals tarjoaa monipuolisia välineitä ja systemaattisen kehyksen tätä tarkoitusta varten.
Susan C. Scarth toimii tanssi-liiketerapeuttina Edinburgissa ja on erikoistunut erityisesti traumatisoituneiden asiakkaiden kanssa työskentelyyn. Hän on opiskellut Laban/Bartenieff-menetelmää Lontoossa ja New Yorkissa ja toimii myös kouluttajana ja työnohjaajana. Scarthin kurssilla koimme systemaattisen, mutta samalla omakohtaisen liikkeen kautta kokemuksellisen läpikäynnin Bartenieff Fundamentals -käsitteistöstä.
Aluksi asetuimme aistimaan omaa hengitystämme ja sen ulottuvuuksia kehossa: mitä kehossani tapahtuu, kun hengitän? Toinen perustaa luova harjoitus oli Irmgard Bartenieffin käyttämä alustava kehon hahmotuksen ja liikkeen kulkeutumisen harjoitus ”heel rock” eli kantakeinu, jossa nilkkanivelen liike heijastuu kehon läpi päähän asti. Näiden kokemusten sekä kehon lattiakosketuksen eli juurtumisen äärelle palattiin useasti liikeharjoitusten välissä, mikä mahdollisti muutosten huomaamisen.
Aluksi asetuimme aistimaan omaa hengitystämme ja sen ulottuvuuksia kehossa: mitä kehossani tapahtuu, kun hengitän?
Liikeharjoituksina tutustuimme omakohtaisin kokeiluin ja parityönä, lattiatasossa ja pystyasennossa Bartenieffin perustaviin kuuteen harjoitukseen, jotka näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta johdattavat perustavien liikkeen osatekijöiden äärelle.
Kehon syvä lihastuki, lonkka- ja olkanivelen eriytynyt käyttö tai kehon liikesuuntien selkiytyminen eivät ole suinkaan ainut liikeharjoitusten anti. Kokeilujen kautta syntyi omakohtaista oivallusta muun muassa hengityksen ja liikelaadun tarjoamasta tuesta liikkeeseen sekä mahdollisuus aistia omaa kehollista olemista tietoisemmin ja syvemmin.
Liikkeeseen syventyminen rauhoitti viretilaa ja vapautti mielikuvia ja tunteita tietoisuuteen sekä herätti uteliaisuutta ja kysymyksiä oman kehon mahdollisuuksien suhteen. Lisäksi kaikki harjoitukset liittyivät aina tilaan, jossa liikuimme, kehon muotoon, liikelaatuihin ja kehityksellisiin liikemalleihin, jotka useiden muiden tekijöiden kanssa olivat mukana muodostamassa liikkuvan kehomme ilmaisullista potentiaalia.
Irmgard Bartenieff itse nosti esiin liikeharjoitusten vaikutuksen yksilön sisältä ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. ”Ne [Bartenieff Fundamentals -liikkeet] ovat tapa tulla tietoiseksi eräistä minuuden peruskokemuksista, jotka voivat johdatella selkeämpään kokemukseen itsestä suhteessa muihin” (Bartenieff, I. & Lewis, D.: Body Movement. Coping with the environment. 2002, oma käännös). Oman kehon käytön tapojen yhteys itseilmaisuun ja vuorovaikutukseen onkin yksi tanssi-liiketerapian sovellusalueista, ja Bartenieff Fundamentals antaa siihen perustavanlaatuisia harjoituksia.
Bartenieffin nimeämät kuusi perusharjoitusta ovat ehkä jokseenkin hallittavissa olevan tuntuinen tapa lähteä tutustumaan laajaan Bartenieff Fundamentals -käsitteistöön, mutta ne ovat vain pieni, liikkeen perustekijöitä valottava osa kokonaisuudesta. Nämä kuusi perusharjoitusta ovat sekä Bartenieffin että hänen oppilaidensa käytössä laajentuneet moniksi variaatioiksi ja uusiksi harjoituksiksi.
Bartenieff Fundamentals ei rajoitu pelkkiin perusliikkeisiin tai niiden variaatioihin. Yksittäiset liikeharjoitukset ovat ennemminkin työvälineitä, joita voi käyttää liikkeen perustavien tekijöiden havaitsemisessa ja havainnollistamisessa.
Scarthin kurssiin kuului laajasti myös muita harjoituksia. Itselleni tällä hetkellä kiehtovin osa-alue ovat kehitykselliset liikemallit (developmental patterns) eli ensimmäisen elinvuoden aikana kypsyvät, liikkumista ja pystyasentoa mahdollistavat liikemallit. Nämä kehitykselliset liikemallit on Bartenieff Fundamentalsissa kiteytetty kuuteen (hengitys, napasäteily, selkärankayhteys, ala- ja ylävartalon yhteys, kehon puoliskojen yhteys ja diagonaalinen kehoyhteys), jotka ovat lihas-hermosysteemin tasolla käytössämme ja tukenamme arjen askareiden, liikkumisen ja kommunikaation kehollisina taustatekijöinä.
Scarth toi taitavasti liikkeellisin harjoituksin myös Labanin LMA-systeemin ja Bartenieff Fundamentalsin yhtymäkohtia ja liitoksia, erityisesti liikkeen tuen käsitteen ja kokemisen kautta. Kaikessa liikkeessä on aina valtavasti ulottuvuuksia, joiden kautta liikettä voi tukea ja suunnata. Liike saa sisältöä ja sävyjä ja aivan fyysistä kehon tukea näiden kautta. Englanninkielinen termi support eli tuki (kuten esimerkiksi breath support eli hengityksen antama tuki) liikkeelle viehättää minua suuresti. Se tiivistää jotain Bartenieff Fundamentalsin myönteisestä ja mahdollisuuksia korostavasta lähestymistavasta kehollisuuteen.
Kaikessa liikkeessä on aina valtavasti ulottuvuuksia, joiden kautta liikettä voi tukea ja suunnata.
Terapiassa keskeistä on Scarthin sanoin ”Finding the trust that you can find support in your body” (kuinka löytää luottamus kehon tarjoamaan tukeen). Kehon tarjoamaa tukea ei ole aina yksinkertaista löytää, ja se voi olla kivuliaasti kadoksissa tai juuri keho on epävarmuuden ja pelkojen lähde ja tyyssija. Bartenieff Fundamentals harjoituksineen toimii terapian välineenä terapian viitekehyksessä. Terapeutti on kanssakulkija, joka opastaa sekä rohkaisee kehollisiin kokeiluihin ja mallintaa erilaisia kehon käytön tapoja ja kehosta löytyviä tukia.
Kurssiantia tanssi-liiketerapeutille
Kurssit tarjosivat kokemuksellisen tutustumisen ja aikaisemmin opitun syventämisen Bartenieff Fundamentals -menetelmään. Liitos kokemukseen, käytäntöön, oivallukseen oli kummassakin läsnä. Satu Palokankaan kurssi oli minulle kuin syväsukellus mereen kehon kokemuksen ja kokemuksellisen anatomian mereen. Välillä pulahdettiin pinnalle tarkastelemaan rannikon muotoja eli sitomaan kokemus Bartenieffin käsitteistöön.
Susan Scarthin johdatus Bartenieff Fundamentalsiin oli yhtäläisesti kokemuksellinen ja kokeileva, joskin ote oli systemaattisesti läpikäyvempi. Kurssi tarjosi enemmän mahdollisuuksia lintuperspekstiiviin eli laajemman Laban/Bartenieff-käsitteistön sitomiseen kokemuksiin. Susan Scarth tanssi-liiketerapeuttina myös asetti liikkeellisiä harjoituksia terapian viitekehykseen.
Kumpikin kurssi johdatti Bartenieff Fundamentalsin kautta oman kehon ja minuuden ääreen. Kehollinen työskentely toi pintaan kehon aistimusten lisäksi tunteita ja ajatuksia, mikä on tietenkin osa kehollisen työskentelyn terapeuttista potentiaalia. Juuri tämä potentiaali voi myöskin nostaa vaarallisiksi ja uhkaaviksi koettuja tunteita ja tuntemuksia pintaan, jolloin harjoitusten ja samalla tunteiden säätely sekä sopivan työskentelyalueen ja sietoikkunan löytäminen on terapian kannalta oleellista.
Kehollinen työskentely toi pintaan kehon aistimusten lisäksi tunteita ja ajatuksia, mikä on tietenkin osa kehollisen työskentelyn terapeuttista potentiaalia.
Palokangas ja Scarth molemmat johdattivat kurssiryhmän luottamukselliseen ilmapiiriin, jossa liikekokeilut tuntuivat helpoilta. Ne toimivat myös hienoina esimerkkeinä ryhmäyttämisestä ja luottamuksellisuuteen sitoutumisesta omien terapeuttisten ja muidenkin ryhmien suhteen. Varsinaisessa terapiaryhmässä tai terapeuttisessa kontekstissa luottamuksen ja ryhmäytymisen prosessi kulkee todennäköisesti hitaammin ja sille kannattaa antaa aikaa.
Kumpikin kurssi tarjosi runsaasti käytännön harjoituksia ja harjoitusjatkumoita asiakastyöhön. Tosin terapia-asiakas saattaa alkaa meihin somaattiseen työskentelyyn tottuneihin kurssilaisiin verrattuna usein aikamoiselta takamatkalta, jolloin yksinkertaisetkin liikeharjoitukset jännittävät ja tuntuvat oudoilta, eikä oman kehon anatomiakaan ole kovin tuttua saati kokemuksellista.
Juuri siksi myös näennäisen yksinkertaiset Bartenieffin perusharjoitukset voivat olla antoisa lähtökohta kehosuhteen syventämiseen. Niihin paneutuminen tuo oman kehon painon, hengityksen ja nivelten liikkeen sekä monet muut liikkeen perustekijät kokijan ulottuville, ihmeteltäväksi ja ihasteltavaksi. Toisinaan tietysti myös tuskailtavaksi, kun kaikki ei sujukaan kokijalle mieleisesti – ja juuri näiden (yleensä onnekkaasti pienten) liikkeellisten vastoinkäymisien kautta voi löytyä mahdollisuuksia valita uudestaan ja toisin sekä päästä eteenpäin. Kokemuksesta voi rakentua vertauskuva muunkin elämän haasteille ja uusille ratkaisuille.
Molemmilla kursseilla tulimme nähdyiksi ja arvostetuiksi, vaan ei arvostelluiksi kannattelevassa ilmapiirissä sekä työskentelyparin kanssa että koko ryhmän kesken. Tanssi-liiketerapiaan vertautuvasti jakaminen on osa harjoitusta, kokemus tulee todistetuksi, kun sen voi verbalisoida tai muuten symbolisoida muille. Samalla kokemus muuttuu itsellekin tarkasteltavammaksi, mahdolliseksi tutkimisen kohteeksi.
Somaattinen työskentely Barteniff Fundamentalsin viitekehyksessä on virkistävä ja keho-mielen voimavaroja uudistava kokemus, uupumuksen vastavoima. Molempien intensiivisten kurssien jälkeen olin virkistynyt, rauhoittunut ja kotona kehossani. Sen huomasin esimerkiksi Scarthin kurssipäivän iltana tanssiesiintymisessä: vaatimattomista lämmittelymahdollisuuksista huolimatta olin kotona kehossani ja mielessäni, valmistautunut esiintymisen edellyttämään läsnäoloon niin nivelten, lihasten kuin hermoston ja mielenkin tasolla.
Somaattinen työskentely Barteniff Fundamentalsin viitekehyksessä on virkistävä ja keho-mielen voimavaroja uudistava kokemus, uupumuksen vastavoima.
Bartenieff itse tunnisti menetelmän mahdollisuudet terapeutin hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, terapeutin itsehuoltona. ”Terapeutille Bartenieff Fundamentals on välineistö sekä terapeutin että potilaan voimavarojen uudelleen kokemiseen, uudistamiseen, virkistämiseen ja laajentamiseen”.19 (Bartenieff, I. & Lewis, D.: Body Movement. Coping With The Environment. 2002; oma käännös).) Tämä on tärkeää ammatissa, joka perustuu oman kehon ja mielen herkkään käyttöön tärkeimpänä työvälineenä.
Olen huomannut Bartenieff Fundamentals -harjoitusten olevan keino tunnistaa kehoni tilan ja palata aina uudestaan kehon peruskokemuksiin. Ne rauhoittavat autonomista hermostoa sekä antavat tilaa tämän hetken huomaamiselle ja uusille oivalluksille, luovuudelle.
Erityisen arvokkaaksi kursseilla koin sen, että asetuimme kokemustemme ja kehossa tunnistamiemme ilmiöiden ääreen liikkeen kautta patologisoinnin ja puutteiden listaamisen sijaan. Bartenieff Fundamentalsin maailmassa keho on täynnä mahdollisuuksia. Palokankaan sanoin ”se, että ollaan elossa, kertoo että hurjan moni asia toimii hurjan hyvin.” Susan Scarth toisti saman asian eri sanoin. Tämä on iso anti kenelle tahansa ja suuri resurssi terapiassa.
Näen Bartenieff Fundamentalsin soveltuvan työvälineeksi koko tanssi-liiketerapian työskentelyalueelle Rosemarie Samaritterin hahmottamassa laajuudessa (Samaritter, R. ja van Lieropin, P, tanssi-liiketerapian perusopinnot 2012–2013 Teatterikorkeakoulu, käännös Helena Ryynänen.) Bartenieff Fundamentals kehittää aistitietoisuutta ja soveltuu aistihavaintojen kanssa työskentelyyn. Sen harjoitukset edesauttavat kehollisuuden hahmottamista ja hyväksymistä. Oikean ja väärän normeista vapaa liikeilmaisu rohkaisee omananarvontunnon ja positiivisen minäkuvan rakentumiseen ja mahdollistaa uudenlaisen minäkäsityksen.
Kontakti, kommunikaatio ja yhteistyö muiden kanssa voivat kehittyä, kun aisti- ja kehotietoisuus sekä liikekielen monipuolistuminen antavat lisää mahdollisuuksia itseilmaisuun sekä kehittävät kykyä havaita ja ymmärtää ympäristön ärsykkeitä ja reagoida niihin sosiaalista vuorovaikutusta edistävällä tavalla.
Kaksi Bartenieff Fundamentals -kurssia Suomessa kahden viikon sisällä on toivottavasti esimakua uusista kouluttautumismahdollisuuksista ja kasvavasta kiinnostuksesta menetelmän soveltamista kohtaan. Odotan ensimmäistä säännöllistä ja ohjattua harjoittelumahdollisuutta. Jos joudun odottelemaan pitkään, saatan toteuttaa sen itse. Koska keho on tärkeä.
Kirjoittaja: Saara Soikkeli, itämaisen tanssin opettaja ja kouluttaja, Pilatesohjaaja ja tanssi-liiketerapeutti
Kuvat: Taija Kuula